Op de donateursavond van 20 april heeft Vincent van Laar als vaste organist van de Dorpskerk een lezing gehouden over het orgel en de orgelmuziek van de middeleeuwen tot heden.

Vincent heeft eerst aan de hand van beelden en de meegenomen kleinere orgelpijpen uitleg gegeven over de bouw en de werking van kerkorgels.

 

Bijzonder om te horen hoe vroeger de lucht middels het gebruik van voetpedalen in de vele pijpen werd geblazen. Tegenwoordig gebeurt het inblazen van lucht met behulp van een elektromotor, waarbij de temperatuur en de luchtvochtigheid van het orgel een belangrijke rol speelt.

Na de duidelijke uitleg van Vincent heeft hij in de Dorpskerk nadere uitleg gegeven over de vele mogelijkheden van het kerkorgel met het spelen van diverse muziekstukken. Met het gebruik van de registers, de beide manuaal klavieren tezamen met het gebruik van het voetklavier kregen de toehoorders enkele mooie doch ook moeilijke composities te horen. Eigenlijk zouden wij dat vaker en mogelijk met meer mensen moeten horen. Heel terecht werd Vincent na afloop beloond met een welverdiend applaus.

De bijeenkomst werd vervolgens in ‘t Loughoes afgesloten met een hapje en een drankje waarbij Vincent van Laar voor zijn bijdrage werd bedankt door voorzitter Nico Harms met de overhandiging van een cadeaubon en een mooie bos bloemen.

Nadere informatie over het orgel van onze Dorpskerk is overigens te vinden op www.orgelsindrenthe.nl.

In 2013 heeft Vincent van Laar met een financiële bijdrage van de Stichting Vrienden van de Dorpskerk een cd uitgebracht met orgelmuziek, gespeeld op het orgel van de Dorpskerk.

De cd is bij de stichting Vrienden van de Dorpskerk te koop. Voor het verkrijgen van een cd kunt u contact opnemen met de penningmeester van de stichting: .

 

Afbeeling orgel t.b.v CD

Meer nieuwsX.

12.dec
Op de donateursavond van 20 april heeft Vincent van Laar als vaste organist van de Dorpskerk een...

Lees meer …

29.dec
Door het bestuur is een financiële bijdrage aan een nieuw project tot behoud van de Dorpskerk...

Lees meer …

Weet u een goed project of wenst u ons te ondersteunen?
Regel het direct!